3 sąmoningo valgymo patarimai - Well You

3 sąmoningo valgymo patarimai

Maistas suteikia energijos, leidžia mums judėti, galvoti ir veikti! Gyvename užsiėmusių žmonių pasaulyje, todėl maistą ruošiame ir vartojame lyg automatiškai – išskyrus tuos kelis kartus bevalgant restorane, kai ragaujame, komentuojame, smalsaujame ir domimės – kas gi atsidūrė mūsų lėkštėje. Taip kilo noras sukurti šį įrašą, kuriame pasidalinsiu patarimais, kaip valgyti ir priimti maisto sprendimus kur kas sąmoningiau.

1. Jei reikia rinktis „tą” ar „aną” (pvz. garnyrą) – į ką atkreipiate dėmesį priimdami sprendimą? Kuris faktorius lemia Jūsų pasirinkimą: sveikesnė / įprasta / norima alternatyva? Jei pasirinkote dvigubai daržovių, o ne makaronus – ar tik todėl, kad norite jaustis lengviau? O gal tiesiog pastebėjote, kad po makaronų Jūs tampate mieguisti, vangesni? Kai pradedame sąmoningai suprasti ką ir kodėl renkamės, tampame situacijos valdovais ir tiksliai įsiklausome į tai ką sako mūsų kūnas ir protas, o ne pasiduodame pirmam impulsui, kuris dažniausiai yra vedamas įpročio. Beje, makaronų nedemonizuoju, bet visada patariu rinktis kietųjų kviečių makaronus, rūdųjų ryžių, lešių, pabandyti pasigaminti moliūgų ir cukinijų makaronus.

2. Stebėkite savo kąsnius – panagrinėkite kas Jūsų lėkštėje, kokia vieno ar kito ingrediento tekstūra, spalva, kvapas. Dažniausiai, ypatingai jei valgome vieni, mūsų valgymo palydovu tampa knyga, tinklalaidė, laida ar spauda. Mintyse skaitome naują informaciją, susipažįstame su naujovėmis – kas nėra blogai, tačiau įsivaizduokite kaip pasikeistų Jūsų patirtis, jei valgydami, tiesiog… valgytumėte. Nors multitaskinti kartais būtina, tačiau susikoncentravus į savo lėkštę, pajusite teigiamų pasikeitimų. Ramiai valgydami suvalgysite mažiau, kramtysite atsakingiau ir neaktyvuosite savo viduje streso hormonų – visi šie faktoriai lems lengvesnį virškinimą, didesnį pasitenkinimą maistu ir lengvumo pojūtį.

3. Ar tiesiog valgote vakarienę ar vakarieniaujate? Šis klausimas yra įkvėptas prancūzų, kurie vakarieniauja prieštaraudami visoms taisyklėms – tai daro vėlai, valgo daug angliavandenių bei riebalų turintį maistą, geria vyną. Ir tik labai nedidelis procentas šalies gyventojų turi viršsvorį, širdies veiklos sutrikimų. Tai vadinama „prancūzišku paradoksu”. Kodėl taip yra? Prancūzai vakarieniauja, o ne valgo vakarienę – tai reiškia, kad į šį procesą žiūri visiškai atsipalaidavę, užbaigę dienos darbus ir rūpesčius, mėgaujasi draugija, kokybišku maistu ir taip patiria tikrąjį malonumą. Kūnas į tai reaguoja itin palankiai, galėdamas visą savo energiją skirti virškinimui. Visgi, nerekomenduoju taip vakarieniauti nuolat, tai labiau smagus akiratį praplėčiantis aspektas, nei sektinas pavyzdys. Visgi pasiūlymas valgyti kuo labiau atsipalaidavus – tikrai praverstų mums visiems!

Well You naujienlaiškio prenumerata

Prenumeruokite naujienlaiškį ir gaukite tik prenumeratoriams kuriamą mano turinį apie holistinę sveikatą, mitybą, specialius pasiūlymus bei naujausius kursus!

Palaukite...

Dėkojame, kad užsiprenumeravote!